Skip Navigation Links
Tips voor de juiste keukenverlichting

Tips voor de juiste keukenverlichting

Een keuken heeft meerdere functies in huis. Het is niet alleen de plek waar u kookt, maar ook waar het gezin samenkomt en in het weekend borrelt met vrienden. Het is dus van belang dat de verlichting sfeervol is en praktisch bij het koken. Waar moet je op letten bij lampen voor in de keuken? Wij geven u handige tips en inspiratie.

Een lichtplan
In de keuken zijn drie soorten verlichting van toepassing: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

 • Basisverlichting

  De basisverlichting verlicht de hele keuken door grote lampen aan het plafond of meerdere spotjes in het plafond. Hiermee krijgt u meteen een overzichtelijk beeld van de gehele keuken.

 • Werkverlichting

  Op de plekken waar u het eten bereidt, kookt of bakt bevindt zich werkverlichting. Bijvoorbeeld boven het aanrecht en de kookplaat. Deze verlichting moet zich recht boven de werkplek bevinden. Zo voorkomen we dat uw eigen schaduw zich over het oppervlak werpt.

 • Sfeerverlichting

De keuken wordt steeds vaker een plek waar iedereen samenkomt en daarom is ook sfeerverlichting van belang. Met kleinere en plaatselijke lampen of spotjes creëert u een fijne sfeer in de keuken. Met deze verlichting wordt niet de hele keuken verlicht, maar specifieke plekken en/of hoek.

Waarom is een lichtplan nodig? Verlichting bepaalt de uitstraling, sfeer en functionaliteit in de ruimte. Tijdens het ontwerpen van een nieuwe keuken is het dus van belang dat ook meteen het licht goed geplaatst wordt. Met een lichtplan zorgt u dat de juiste verlichting op de juiste plaats hangt. Dus werkverlichting waar nodig en sfeerverlichting die de juiste plekken accentueert.

Verlichting onder de keukenkasten
Verbinden zich boven het aanrecht keukenkasten? Dan is dit een uitstekende plek voor een lichtbron. Verschillende opties zijn: een TL-buis of een lichtrailsysteem waaraan losse spotjes bevestigd kunnen worden. Geen keukenkasten? Kies dan voor hanglampen boven het aanrecht.

Keukenlades en keukenkasten verlichten
Tegenwoordig kunnen zowel keukenlades als keukenkasten verlicht worden op een manier die niet opvalt. De verlichting gaat dan pas aan wanneer de keukenmeubelen open staan. Zo kunt u altijd goed zien wat u nodig heeft.

Dimbare verlichting
Met dimbare verlichting kunt u de basisverlichting dimmen. Op deze manier kunt u de basisverlichting in de keuken dimmen wanneer u niet in de keuken hoeft te zijn of niet alle verlichting nodig heeft. Daarnaast is dimbare LED-verlichting zuinig, duurzaam en sfeervol.

Bent u geïnspireerd geraakt? En wilt u uw keuken ook op de juiste manier laten verlichten? Maak een afspraak en wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
 • vrijdag 10 mei 2024
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
 • dinsdag 02 apr 2024
Verras uw geliefde met dit heerlijke recept voor Valentijnsdag
Verras uw geliefde met dit heerlijke recept voor Valentijnsdag
 • zaterdag 10 feb 2024
De keukentrends van 2024
De keukentrends van 2024
 • woensdag 10 jan 2024