Skip Navigation Links
Schoonmaaktips voor de keuken

Schoonmaaktips voor de keuken

In de keuken draait alles om hygiëne, het is het hart van het huis en verdient daarom de nodige aandacht als het gaat om schoonmaken. Wij geven u een aantal eenvoudige tips waarmee u uw keuken niet alleen schoon kan houden, maar ook de levensduur van de keuken kan verlengen. 

 

De filters van de afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de vetfilters van de afzuigkap is een belangrijk klusje. Te veel vetophoping zorgt er namelijk voor dat dat de filter niet meer optimaal werkt. Spuit de filters in met een grote hoeveelheid ontvetter. Laat dit 10 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens kunt u de filters met heet water en een afwasborstel afspoelen. Het enige wat u nu nog hoeft te doen is de filters afdrogen. 

 

Gaspitten schoonmaken

Een klusje dat vaak blijft liggen zijn de gaspitten van het fornuis, maar ook deze moeten schoongemaakt worden. Om uw gaspitten weer helemaal schoon en ontvet te krijgen legt u de gaspitten een half uur weken in een bak met heet water en schoonmaakazijn of afwasmiddel. Daarna maakt u ze schoon met een (krasvrije) schuurspons. Als laatste spoelt u de gaspitten af en kunt u ze droog maken met een oude doek.  

 

Mattzwarte keukenkastjes schoonmaken 

Het schoonmaken van matte keukenkastjes vergt specifieke zorg. Gebruik een zachte, niet pluizende doek voor streeploze resultaten en vermijd schuursponsjes om krassen te voorkomen. Neem de kastjes dagelijks af met lauwwarm water om vlekken op afstand te houden. Voor een diepere reiniging gebruikt u wekelijks een sopje met ontvettend schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of soda. Het is belangrijk om chemische ontvetters te vermijden, die kunnen de afwerking beschadigen.  

 

Wandtegels schoonmaken

De keukentegels kunnen regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. In de keuken ontstaat er namelijk een laagje vet op de tegels. Maak de tegels daarom vetvrij met een ontvetter. Schoonmaakazijn is een wondermiddel voor keukentegels. Spray het op de tegels en laat 15-30 minuten inwerken en veeg af met een droge doek. De voegen schoonmaken? Gebruik water met baking soda. Eerst de voegen nat maken en vervolgens insmeren met baking soda. 15 minuten in laten trekken en daarna licht schrobben met een oude tandenborsten en afnemen met wat water. 

 

Extra tip: laat uw tegels weer glanzen door ze af te nemen met water en een klein beetje glansmiddel voor de vaatwasser. 

  

Het aanrecht schoonmaken

Ieder materiaal heeft zijn eigen manier van schoonmaken, voor alle soorten aanrechtbladen is het belangrijk om ze schoon te houden. Dat is niet alleen hygiënisch, maar verlengt ook de levensduur van het aanrechtblad. Bij ieder soort keukenblad is het dagelijkse schoonmaakritueel eigenlijk hetzelfde, een sopje van water en wat afwasmiddel en daarna de zeepresten verwijderen met water en een droge doek. Wilt u weten wat voor onderhoud uw type aanrechtblad nodig heeft? Neem dan contact met ons op! 

Een schone keuken is niet alleen prettig om in te werken, maar draagt ook bij aan een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin. Meer schoonmaaktips? Lees ze hier 

 

Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
Renovatietips door SSK’
Renovatietips door SSK’
  • maandag 10 jun 2024
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
  • vrijdag 10 mei 2024
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
  • dinsdag 02 apr 2024
Tips voor de juiste keukenverlichting
Tips voor de juiste keukenverlichting
  • zondag 10 mrt 2024