Skip Navigation Links
Recept: zelf Zeeuwse bolussen bakken

Recept: zelf Zeeuwse bolussen bakken

Aangezien SSK Keukenstudio een gevestigd Zeeuws bedrijf is hebben wij een typisch Zeeuws recept voor u! Namelijk: de Zeeuwse bolus. Het kost even wat tijd, maar dan heeft u ook wat. Lees snel verder voor de benodigdheden en de bereidingswijze van de Zeeuwse bolus.

Benodigdheden:

Voor 12 bolussen

  • 470 gram patentbloem (+ wat extra om te bestuiven)
  • 15 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 20 gram verse gist
  • 265 milliliter lauwwarme melk
  • 25 gram boter in kleine blokjes
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 2 gram kaneel
  • 1 ei

Materiaal:

  • Mixer met deeghaken
  • Kom om alles in te mixen
  • Schone theedoek
  • Schoonmaakdoekje
  • 2 bakplaten bekleed met bakpapier

 Bereidingswijze

Stap 1

In de kom waarin u alles gaat mixen doet u de bloem, gist, zout, suiker, het ei en 245 milliliter van de melk. Kleed dit geheel met de mixer in ongeveer 6 minuten tot een glad deeg. Voeg vervolgens de boter toe en kneed nog ongeveer 2 minuten verder.

Stap 2

Laat de mixer draaien en voeg met kleine beetjes de rest van de melk toe aan het deeg. U voegt pas een nieuw scheutje toe wanneer het vorige volledig is opgenomen. Probeer de resterende melk in maximaal 2 minuten toe te voegen.

Stap 3

Bestuif het aanrechtblad goed met bloem. Kneed een bol van het deeg uit de kom en laat ongeveer 20 minuten rijzen, nadat u de kom met de deegbol heeft afgedekt met een warme, vochtige theedoek.

Stap 4

Wanneer het deeg voldoende is gerezen verdeelt u het deeg in 12 stukjes van zo’n 70 gram. Vorm er vervolgens bolletjes van en laat deze bolletjes nogmaals 5 minuten rijzen onder de theedoek.

Stap 5

Maak het schoonmaakdoekje dat u heeft klaargelegd nat en knijp het goed uit. Het doekje dient vochtig te zijn, maar niet te nat. Spreid het doekje uit op uw aanrechtblad. Meng de kaneel door de basterdsuiker en strooi dit in een gelijke laag over het schoonmaakdoekje uit.

Stap 6

De bolletjes deeg mogen nu weer uit de kom worden gehaald. Rol ieder bolletjes door het kaneel-basterdsuiker mengsel tot worstjes. Het is belangrijk dat ze overal goed bedekt zijn met suiker. Wanneer alle deegbolletjes zijn uitgerold en bedekt zijn met suiker stapelt u de worstjes op en laat u deze nog eens 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek. U weet dat ze zo ver zijn als ze flink ‘zweten’.

Stap 7

Rol de worstjes, wanneer ze voldoende zijn gerezen, uit totdat ze ongeveer 40cm lang zijn. Vorm ze vervolgens tot een bolus. Dit doet u door het uiteinde van de deegstreng tussen duim en wijsvinger te nemen en de streng dan op te rollen. Leg alle bolussen op de bakplaat. Laat alle bolussen nog ongeveer 1 uur rijzen.

Stap 8

De bolussen zijn klaar om de oven in te gaan. Verwarm deze voor op 250 ℃. Als de oven is voorverwarmd draait u de temperatuur terug naar 220 ℃. De bakplaat kan nu in het midden van de oven geschoven worden. Bak de bolussen in ongeveer 7 tot 8 minuten goudbruin.

Stap 9

Na 7 tot 8 minuten haalt u de bolussen uit de oven en stort ze direct op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bolussen ondersteboven, met het bakpapier erbovenop liggen, zodat de suikerstroop die zich tijdens het bakken heeft gevormd op de bolussen druipt.

 

Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
Traditionele mosselen in witte wijnsaus | SSK Keukenstudio
Traditionele mosselen in witte wijnsaus | SSK Keukenstudio
  • dinsdag 10 sep 2024
Het verschil tussen een landelijke en stedelijke (urban) keuken
Het verschil tussen een landelijke en stedelijke (urban) keuken
  • zaterdag 10 aug 2024
Schoonmaaktips voor de keuken
Schoonmaaktips voor de keuken
  • woensdag 10 jul 2024
Renovatietips door SSK’
Renovatietips door SSK’
  • maandag 10 jun 2024