Skip Navigation Links
Recept: zelf oliebollen bakken! | SSK Keukenstudio

Recept: zelf oliebollen bakken! | SSK Keukenstudio

Recept: zelf oliebollen bakken


Het hele jaar kijken we bij SSK Keukenstudio uit naar Oudjaarsdag. De dag dat we weer genieten van heerlijke oliebollen. Wilt u zelf aan de slag met het bakken van oliebollen in uw eigen keuken? Lees dan hier ons favoriete recept!

Het onderstaande oliebollenrecept behoort tot onze all time favorieten! Probeer het recept en geniet in een mum van tijd van zelfgebakken oliebollen!

 

Benodigdheden:

voor 15-18 oliebollen

 

  • 375 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 18 gram roomboter
  • 5 gram gedroogde gist of 15 gram verse gist
  • 375 ml melk
  • 1,5 theelepel suiker
  • Poedersuiker om de oliebollen mee te bestrooien
  • Eventueel krenten/rozijnen en stukjes appel (om toe te voegen aan het beslag)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de melk tot kamertemperatuur en smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron. In een grote kom mengt u de bloem met een snuf zout. Voeg de gist en de suiker met een beetje warme melk toe en meng goed door. Vervolgens giet u beetje voor beetje de melk in de kom. Klop met een garde zodat er een mooie gladde massa ontstaat. Roer nu de losgeklopte eieren erdoorheen totdat ze volledig zijn ogenomen in het beslag. Als laatste voegt u de gesmolten roomboter toe. Verdeel het beslag nu over twee kommen en dek deze af met een warme, vochtige theedoek zodat het deeg kan rijzen. Zet de kommen op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.

 

Wanneer u klaar bent om de oliebollen te gaan bakken, verwarm de olie dan (in de frituur) tot ongeveer 160 graden. Met een ijsschep maakt u gemakkelijk een bolletje beslag. Dit bolletje laat u vervolgens voorzichtig in de frituur glijden. Maak de oliebollen niet te groot en bak er niet te veel tegelijkertijd. Dan worden ze niet goed gaar. Wanneer de bollen niet uit zichzelf omdraaien dompelt u ze één seconde onder; meestal draaien ze hierna vanzelf om. De oliebollen zijn klaar wanneer ze egaal bruin zijn. Vergeet niet om ze even boven de pan te laten uit lekken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zo wordt het overtollige vet opgenomen. Bestrooi de oliebollen wanneer deze zijn afgekoeld nog met poedersuiker en het genieten kan beginnen!

 

Tip: De krenten/rozijnen of stukjes appel kunt u eventueel toevoegen aan het beslag net voordat de oliebollen de frituur in gaan.

 

Eet smakelijk!

Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
Traditionele mosselen in witte wijnsaus | SSK Keukenstudio
Traditionele mosselen in witte wijnsaus | SSK Keukenstudio
  • dinsdag 10 sep 2024
Het verschil tussen een landelijke en stedelijke (urban) keuken
Het verschil tussen een landelijke en stedelijke (urban) keuken
  • zaterdag 10 aug 2024
Schoonmaaktips voor de keuken
Schoonmaaktips voor de keuken
  • woensdag 10 jul 2024
Renovatietips door SSK’
Renovatietips door SSK’
  • maandag 10 jun 2024