Recept voor Paasbrood met amandelspijs
De Paasdagen zijn bijna weer aangebroken! En hoewel Pasen dit jaar iets anders is dan andere jaren, is het wel een goed excuus om in de keuken te staan en zelf te kokkerellen. SSK Keukenstudio deelt in dit blogbericht een recept voor Paasbrood met amandelspijs.
De Kerstperiode staat voor veel mensen synoniem voor eindeloos kook- en eetplezier. Zo wordt er tijdens de Kerstdagen geregeld uitgepakt met heerlijke, huisgemaakte hapjes en gerechten voor onder andere het Kerstontbijt, de Kerstbrunch of het Kerstdiner. Tegenwoordig wordt de Paasperiode ook aangegrepen om uitgebreid te brunchen, lunchen of dineren. Tal van supermarktketens brengen speciale Paasmagazines uit met smakelijke Paasrecepten. Kortom: ook tijdens Pasen wordt er volop gebakken en gekookt.
Ga aan de slag met het recept!
Wilt u tijdens de Paasdagen heerlijke gerechten op tafel toveren, zodat u met uw gezin kunt genieten van een fijn Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner? SSK Keukenstudio deelt een recept voor Paasbrood met een vulling van amandelspijs – ook wel een Paasstol genoemd. Bekijk het recept hieronder en ga direct aan de slag. Het team van SSK Keukenstudio wenst u prettige Paasdagen!
Benodigdheden
Brood
• 1 zakje gist
• 1 zakje vanillesuiker
• 1 ei
• 75 gram roomboter
• 375 gram bloem
• 170 milliliter melk
• ½ theelepel koekkruiden
• snufje zout
• poedersuiker (serveertip)
Vulling
• 75 gram rozijnen
• 75 gram gedroogde abrikozen
• 100 gram walnoten of hazelnoten
• 200 gram amandelspijs
Bereidingswijze
Stap 1
Haal allereerst de melk uit de koelkast en verwarm de melk tot het lauwwarm is. Pak vervolgens een grote kom en doe hier het gist, de vanillesuiker, het ei, de bloem, de melk en de koekkruiden in. Meng het eerst voorzichtig met de hand door elkaar, en daarna kunt u het 10 minuten met een mixer mengen.
Stap 2
Pak de roomboter erbij en snijd het blok in kleine stukjes. Meng deze stukjes door het deegmengsel en laat het geheel vervolgens 15 minuten rusten. In de tussentijd kunt u de noten (walnoten of hazelnoten) en de abrikozen fijnsnijden en fijnhakken. Zijn de 15 minuten verstreken, dan kunt u de noten en abrikozen door het geheel mengen.
Stap 3
Pak het deegmengsel erbij en maak hier een grote bal van. Bestrijk de deegbal met een beetje olie of boter. Leg de deegbal in een kom, dek deze af met folie en laat het geheel 60 minuten rijzen (buiten de koelkast).
Stap 4
Pak de amandelspijs en rol deze uit tot een lange sliert. Pak vervolgens de deegbal erbij en rol deze uit tot een rechthoekige vorm van maximaal twee centimeter dik. Vervolgens legt u de sliert amandelspijs in het midden van het uitgerolde deeg. Vouw het deeg éénmaal dubbel (over de amandelspijs heen). Druk de uiteinden stevig aan.
Stap 5
Leg het deeg met amandelspijsvulling op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het hier 30 minuten op rusten. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden Celsius en smeer de bovenzijde van het deeg in met wat ei. Zet het deeg in de oven en bak het geheel 30 minuten lang. Controleer na afloop met een satéprikker of het deeg gaar is.
Serveer het Paasbrood wanneer het is afgekoeld. Voor de presentatie kunt u wat poedersuiker over de bovenzijde strooien.