Skip Navigation Links
Een duurzame keuken? Deze tips helpen u op weg

Een duurzame keuken? Deze tips helpen u op weg

Tegenwoordig zetten we allemaal graag een stapje richting een duurzamer leven. Zo ook in de keuken. Voor een duurzamere keuken hoef je niet meteen op zoek te gaan naar een nieuwe keuken of apparatuur, maar kan je met kleine veranderingen al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan verantwoord koken. Met onze tips heeft ook u een duurzame keuken binnen handbereik.

Van ecologische schoonmaakmiddelen tot aan een plasticvrije keuken. Wanneer u uw gedrag en productkeuze aanpast, zet u al een stap in de juiste richting. Met onze tips gaat u energiezuinig én duurzaam met uw keuken om. 

Tip 1: kook met de juiste hoeveelheid water

Wanneer we water gaan koken voor bijvoorbeeld het avondeten of simpelweg een kopje thee, gebruiken we al snel teveel water. Zorg er daarom voor dat u vanaf nu alleen de hoeveelheid water pakt dat u écht nodig heeft. Wanneer u toch meer water gebruikt, duurt het langer voordat uw water gekookt is en verbruikt u automatisch meer stroom.

Tip 2: haal alleen de boodschappen in huis dat u nodig heeft

Gaat u boodschappen doen? Maak dan een boodschappenlijstje voor de hele week en neem alleen mee wat u echt nodig heeft. Hierdoor voorkomt u dat u teveel in huis haalt wat u vervolgens ook weer weg moet gooien. Ga daarom ook geen boodschappen doen wanneer u honger heeft. Zo wordt u ook minder snel verleidt door al dat lekkers. Heeft u toch teveel eten gehaald in huis? Vries het eten dan in. Zo gaat u voedselverspilling tegen.

Tip 3: Vervang plastic bewaardoosjes door glazen of RVS bewaarbakjes

Maak van uw duurzame keuken een plasticvrije ruime. Hoe handig plastic bewaardoosjes ook zijn, duurzaam zijn ze in ieder geval niet. Kies daarom voor bewaarbakjes van glas of RVS. Deze materialen zijn duurzaam en praktisch. Zo heeft een RVS bewaardoosje geen stoffen die afgeven, zijn deze bakjes eenvoudig schoon te maken én gaan ze lang mee. Win-win.

Tip 4: Vergeet de deksel niet op de pannen te doen

Een deksel op de pan lijkt misschien iets kleins, maar het maakt toch een wereld van verschil. Wanneer u vergeet een deksel op de pan te doen terwijl u aan het koken bent, ontsnapt de warmte en duurt het langer voordat uw eten klaar is. 

Tip 5: kies voor LED verlichting

Een goede verlichting in uw keuken is van groot belang. Maar ook wanneer u hier de juiste keuze in maakt, zorgt dit voor een duurzamere keuken. Maak bij uw verlichting een verschil tussen werkverlichting en algemene verlichting. Hierdoor hoeft niet iedere lamp tegelijkertijd aan te staan en bespaart u ook een hoop stroom.

Tip 6: handdoeken van biologisch katoen

Handdoeken zijn onmisbaar in uw keuken. Maar ook hiermee kunt u gemakkelijk zorgen voor een duurzamer leven in de keuken. Kies in plaats van katoenen handdoeken daarom voor handdoeken gemaakt van biologisch katoen. Bij katoen komen namelijk veel giftige stoffen vrij tijdens de productie wat bij biologische katoen juist niet het geval is. Bij de productie van biologisch katoen wordt ook minder water verbruikt en gaan de handdoeken een stuk langer mee.

Tip 7: ga voor energiezuinig

Op zoek naar een nieuwe koelkast of andere keukenapparatuur voor in de keuken? Kies dan voor de meest energiezuinige. Wanneer u kiest voor apparatuur met een donkergroen energielabel weet u zeker dat u goed zit. Dit label geeft aan dat de koelkast zeer energie-efficiënt is en daarom minder stroom verbruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn.

Uw keuken duurzaam maken? Kies voor een keuken van SSK Keukenstudio

Is het tijd voor een compleet nieuwe keuken omdat u gaat verhuizen of verbouwen? Kom langs bij SSK Keukenstudio. Samen vinden we uw droomkeuken. Daarnaast helpen wij u ook graag bij het verduurzamen van uw keuken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom langs bij ons in de winkel of maak een afspraak met onze keukenadviseurs. Samen zetten we stapje richting een duurzaam leven.

 
Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
Schoonmaaktips voor de keuken
Schoonmaaktips voor de keuken
  • woensdag 10 jul 2024
Renovatietips door SSK’
Renovatietips door SSK’
  • maandag 10 jun 2024
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
  • vrijdag 10 mei 2024
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
  • dinsdag 02 apr 2024