Skip Navigation Links
Dit servies mag niet in de vaatwasser

Dit servies mag niet in de vaatwasser

Dit servies mag niet in de vaatwasser

 

De vaatwasser is tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit de keuken. Hoe makkelijk is het dat al uw bestek, servies en kookgerei voor u wordt afgewassen. En toch is het verstandig om niet zomaar alles klakkeloos in de vaatwasser te stoppen. Hieronder vindt u enkele tips van SSK Keukenstudio over servies dat u beter met de hand kunt afwassen.

 

Voordat we u deze tips geven, is het wellicht handig te weten wat er exact onder ‘servies’ wordt verstaan. Servies is eigenlijk al het eetgerei dat gemaakt is van aardewerk, porselein of een ander materiaal. Bestek en glazen horen hier niet bij.

 

Wat kan beter niet in de vaatwasser?

 • Hout
 • Dit lijkt voor zich te spreken, maar toch is de verleiding om houten opscheplepels, spatels en snijplanken in de vaatwasser te doen erg groot. Door vocht en hitte kan hout scheuren, krom trekken of zwellen.

   

 • Porselein en antiek
 • Juist porselein en antiek servies is servies om trots op te zijn en lang te behouden. De hoge temperaturen van de vaatwasser kan de verf vaak onherstelbaar beschadigen.

   

 • Gietijzer
 • Hoe fijn is het om bijvoorbeeld de pandragers van een gaskookplaat mooi schoon te krijgen in de vaatwasser. Echter, is gietijzer bewerkt met een laagje olie zodat het niet gaat roesten en deze laag olie kan verdwijnen door de hitte van de vaatwasser.

   

 • Metaal
 • De meeste metalen zijn niet vaatwasser bestendig. Zo kan de coating van een antiaanbaklaag afbreken, krijgen aluminium onderdelen een olieachtige kleur (kunnen wel nog gebruikt worden, maar ziet er minder mooi uit). Alleen volledig roestvrijstalen voorwerpen, zoals pannen, die niet snel roesten of beschadigen, zouden in de vaatwasser kunnen.

   

 • Plastic
 • Harde kunststof bakken of speciaal gemaakte drinkbekers vallen hier niet onder. Maar doe vooral geen andere plastic bakjes of bekertjes in de vaatwasser, want deze vindt u gesmolten en gekrompen terug.

   

 • Diverse andere materialen

Bij koksmessen en thermosbekers denkt u er misschien niet snel aan om ze niet in de vaatwasser te doen. En toch kan het verstandig zijn om deze met de hand af te wassen. Echte professionele koksmessen zijn vaak vrij kostbaar en waardevol. Zonde als deze door een vaatwasbeurt beschadigd raken of minder mooi worden. Vooral de wat oudere thermosbekers zijn niet altijd vaatwasserbestendig. De isolerende luchtlaag kan vollopen met water, waardoor de beker onbruikbaar kan worden.

 

Hoe weet ik of het of niet in de vaatwasser mag?

Behalve door het lezen van onze blog, zitten er op vele materialen vaak symbolen die aangeven of het eetgerei wel of niet in de vaatwasser mag. Als u nieuw servies koopt, dan staat dit bovendien op de verpakking. Bij twijfel is het dus verstandig om dit te checken, voor het behoud van uw eigen materialen.

 

Bezint voor ge begint

Servies en ander kookgerei zijn materialen die u vaak meerdere jaren wil gebruiken. Goed onderhoud hiervan is dus belangrijk. Niet alle keukenmaterialen zijn vaatwasserbestendig. Bovenstaande tips helpen u om hierbij de juiste keuze te maken. Twijfelt u? Dan is er altijd de mogelijkheid om het met de hand af te (laten) wassen. 

 

Graag vooraf weten of iets in de vaatwasser mag?

De adviseurs van SSK Keukenstudio helpen u graag bij de aanschaf van materialen, waarbij ze duidelijk kunnen aangeven wat wel en wat niet in de vaatwasser mag. Neem voor een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op of breng eens een bezoekje aan onze keukenspeciaalzaak in Kapelle.

 

Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
Schoonmaaktips voor de keuken
Schoonmaaktips voor de keuken
 • woensdag 10 jul 2024
Renovatietips door SSK’
Renovatietips door SSK’
 • maandag 10 jun 2024
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
 • vrijdag 10 mei 2024
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
 • dinsdag 02 apr 2024