Skip Navigation Links
De ideale keukenindeling

De ideale keukenindeling

Heeft u al nagedacht over de indeling van uw nieuwe keuken? De keukenindeling is van groot belang, want het vergroot het gebruiksgemak en zorgt er bovendien voor dat u ergonomisch en prettig werkt. SSK Keukenstudio vertelt u graag meer over de ideale keukenindeling! 

U bent uitgekeken op uw huidige keuken en u wilt deze vervangen door een nieuw exemplaar. U wilt een nieuwe en toekomstbestendige keuken, een keuken met moderne materialen, de nieuwste apparatuur en diverse handigheidjes. Schaf een nieuwe keuken aan en u zult hier jarenlang plezier van hebben.
 

Mogelijkheden in keukenopstellingen

Bij een nieuwe keuken is het van belang om na te denken over de indeling van de ruimte. Want hoe plaatst u de keukenblokken? Maakt u gebruik van een kookeiland en hoe zorgt u ervoor dat u voldoende werkoppervlak heeft? U kunt bij uw nieuwe keuken kiezen uit diverse keukenopstellingen –afhankelijk van de vorm en de grootte van uw keukenruimte:

Keuken met kookeiland
Het kookeiland of het keukeneiland is de laatste jaren zeer populair, met name in open woningen. Het kookeiland is uitermate geschikt voor grote leefkeukens, waar volop ruimte is. Heeft u minder ruimte in uw keuken, dan kunt u ook kiezen voor een verplaatsbaar of halfopen kookeiland.

Parallelle keuken
Zoals de naam al doet vermoeden, is een parallelle keuken voorzien van twee keukenblokken die parallel tegenover elkaar geplaatst zijn. Deze keuken ziet u veel terug bij professionele koks, want er is volop werkruimte. Bij de parallelle keuken is het aan te raden om het fornuis en de wasbak in hetzelfde keukenblok te plaatsen. 

U-vormige keuken

De U-vormige keuken heeft – hoe kan het ook anders – de vorm van de letter ‘U’. Met deze keukenopstelling beschikt u over volop opbergruimte en heeft u ook voldoende werkruimte. DE U-keuken wordt veelal geplaatst in grote ruimtes van minimaal vier meter breedte. 

L-vormige keuken
Een van de meest voorkomende keukenopstellingen is de L-vormige keuken – ook wel hoekkeuken genoemd. Deze keuken beschikt over voldoende werkruimte. In de hoek kunt u eenvoudig een carrousel of andere ruimtebesparende kastoplossing plaatsen. 

I-vormige keuken
Heeft u beperkte ruimte, dan kiest u voor een I-keuken of rechte keuken. Deze opstelling bestaat uit één recht keukenblok waarin uw spoelbak, fornuis en alle apparatuur verwerkt zijn. Deze keuken wordt niet snel aangeraden, want ergonomisch is deze keukenopstelling niet ideaal. 

Bepaal uw keukendriehoek

Uit onderzoek is gebleken dat men in de keuken voornamelijk heen en weer beweegt tussen het fornuis, de spoelbak en de koelkast. De ruimte tussen deze drie keukenelementen wordt ook wel de keukendriehoek genoemd. In de ideale keukenopstelling is de totale omtrek van deze werkdriehoek maximaal acht meter. De afstand tussen uw kookplaat en spoelbak is bij voorkeur maximaal twee meter.

Gebruik van keukenzones

Naast de keukenopstelling en de keukendriehoek kunt u ook aandacht schenken aan de keukenzones. U kunt uw keuken indelen in vijf verschillende zones, namelijk de opbergzone, voorraadzone
spoelzone, werkzone en kookzone. Deze zones hebben hun eigen functie. In de ideale keukenopstelling plaatst u de zones in bovengenoemde volgorde. Hierdoor werkt u van links naar rechts (of van rechts naar links) en loopt u niet onnodig heen en weer. 

Advies over ideale keukenindeling

Wilt u meer informatie over de ideale indeling van uw keuken? Breng een bezoek aan SSK Keukenstudio in Kapelle en laat u voorlichten! Onze keukenadviseurs hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en indelen van keukens: hierbij luisteren wij graag naar uw wensen en betrekken wij de mogelijkheden van uw keukenruimte. Breng vrijblijvend een bezoek aan onze showroom of plan een adviesafspraak met ons in! 
Terug naar overzicht
Ook interessant voor u
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
5 tips voor het aanschaffen van een goede oven
  • vrijdag 10 mei 2024
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
Lenteschoonmaak: laat uw keuken weer stralen
  • dinsdag 02 apr 2024
Tips voor de juiste keukenverlichting
Tips voor de juiste keukenverlichting
  • zondag 10 mrt 2024
Verras uw geliefde met dit heerlijke recept voor Valentijnsdag
Verras uw geliefde met dit heerlijke recept voor Valentijnsdag
  • zaterdag 10 feb 2024